Pelvik Taban bozuklukları, bu bölgede bulunan kaslardan kaynaklı zayıflık veya gerginliklere bağlı olarak ortaya çıkmaktadır. Kas güçsüzlüğü veya aşırı aktivite sonucu oluşan kas spazmına ek olarak, bazı durumlarda bel bölgesi, kuyruk sokumu ve kalça ekleminde de fonksiyonel kayıplar meydana gelebilmektedir. Pelvik taban sorunu yaşayan kişiler, günlük yaşama katılımlarında ve günlük rutinlerinde kısıtlamalar yaşamaktadır.
Pelvik taban problemlerinin uzun sürmesi kişilerde toplumsal izolasyona sebep olabilmektedir. Aynı zamanda da psikososyal hayatı da olumsuz etkileyerek bireylerin hayat kalitesini düşürmektedir.
Sıkça karşılaşılan problemler?
Ürojinekolojik birçok hastalık pelvik taban kaslarında fonksiyon kaybına yol açabildiği gibi, pelvik taban kaslarındaki işlev kayıpları da birçok rahatsızlığa sebep olabilmektedir.
İdrar Kaçırma (Üriner İnkontinans)
Pelvik tabanda fonksiyon bozukluğuna bağlı olarak en sık rastlanan problemlerin başında istemsiz idrar kaçırma gelmektedir.
Pelvik Organ Sarkmaları (Prolapsus) : Leğen kemiğinin (pelvisin) içerisinde yer alan pelvik organlar (mesane, rahim ve bağırsak) kendilerini destekleyen dokuların zayıflığı veya güçsüzlüğü nedeniyle sarkabilir. Mesane sarkmasına sistosel, idrar kanalının sarkmasına üretrosel, ince bağırsağın sarkmasına enterosel, kalın bağırsağın sarkmasına ise rektosel denir.
Pelvik Ağrı : Başta çikolata kisti (endometriozis) ve kronik postatitis olmak üzere pelvik inflamatuar hastalıklar, enfeksiyonlar, cerrahi operasyonlar sonrasında oluşan yapışıklıklar, pelvik alanı besleyen damarlardaki dolaşım problemleri alt karın bölgesinde ağrılara sebep olabilmektedir. Bu bölgedeki kas yapıları ağrı ile birlikte spazma girerek fonksiyonlarını gerçekleştirmede güçlük yaşayabilirler.
Dışkı ve Gaz Kaçırma : Pelvik taban kaslarındaki işlev bozuklukları istemsiz dışkı ve gaz kaçırmalarına neden olabilmektedir.
Kabızlık : Pelvik taban kaslarındaki aşırı kas aktivasyonu, kasların gevşemesine ve sağlıklı dışkılamaya engel olan durumlardan biridir.
Mesane Ağrı Sendromu (İnterstisyel Sistit) : Sadece mesane ile ilgili bir problem gibi düşünülse de interstisyel sistit pelvik tabanın aşırı aktivasyonuna bağlı olarak ortaya çıkabilir.
Cinsel İşlev bozuklukları: