PELVİK TABAN PROBLEMLERİ

Anasayfa / Pelvik Taban / PELVİK TABAN PROBLEMLERİ

Pelvik Taban

PELVİK TABAN PROBLEMLERİ

Pelvik Taban bozuklukları, bu bölgede bulunan kaslardan kaynaklı zayıflık veya gerginliklere bağlı olarak ortaya çıkmaktadır. Kas güçsüzlüğü veya aşırı aktivite sonucu oluşan kas spazmına ek olarak, bazı durumlarda bel bölgesi, kuyruk sokumu ve kalça ekleminde de fonksiyonel kayıplar meydana gelebilmektedir. Pelvik taban sorunu yaşayan kişiler, günlük yaşama katılımlarında ve günlük rutinlerinde kısıtlamalar yaşamaktadır.

Pelvik taban problemlerinin uzun sürmesi kişilerde toplumsal izolasyona sebep olabilmektedir. Aynı zamanda da psikososyal hayatı da olumsuz etkileyerek bireylerin hayat kalitesini düşürmektedir.

Sıkça karşılaşılan problemler?
Ürojinekolojik birçok hastalık pelvik taban kaslarında fonksiyon kaybına yol açabildiği  gibi, pelvik taban kaslarındaki işlev kayıpları da birçok rahatsızlığa sebep olabilmektedir.

İdrar Kaçırma (Üriner İnkontinans)
Pelvik tabanda fonksiyon bozukluğuna bağlı olarak en sık rastlanan problemlerin başında   istemsiz idrar kaçırma gelmektedir.

  • Stres tipi idrar kaçırma: En yaygın idrar kaçırma tipi olup, öksürme, gülme, hapşırma ve zıplama gibi fiziksel aktiviteler sırasında ortaya çıkmaktadır.
  • Sıkışma tipi idrar kaçırma: Ani sıkışma hissi ile birlikte tuvalete yetişememe şeklinde ortaya çıkmaktadır.
  • Miks tip idrar kaçırma: Stres ve sıkışma tipi idrar kaçırmanın bir araya gelmesiyle ortaya çıkmaktadır.

Pelvik Organ Sarkmaları (Prolapsus) : Leğen kemiğinin (pelvisin) içerisinde yer alan pelvik organlar (mesane, rahim ve bağırsak) kendilerini destekleyen dokuların zayıflığı veya güçsüzlüğü nedeniyle sarkabilir. Mesane sarkmasına sistosel, idrar kanalının sarkmasına üretrosel, ince bağırsağın sarkmasına enterosel, kalın bağırsağın sarkmasına ise rektosel denir.

 Pelvik Ağrı : Başta çikolata kisti (endometriozis)  ve kronik postatitis olmak üzere pelvik inflamatuar hastalıklar, enfeksiyonlar, cerrahi operasyonlar sonrasında oluşan yapışıklıklar, pelvik alanı besleyen damarlardaki dolaşım problemleri alt karın bölgesinde ağrılara sebep olabilmektedir. Bu bölgedeki kas yapıları ağrı ile birlikte spazma girerek fonksiyonlarını gerçekleştirmede güçlük yaşayabilirler.

Dışkı ve Gaz Kaçırma : Pelvik taban kaslarındaki işlev bozuklukları istemsiz dışkı ve gaz kaçırmalarına neden olabilmektedir.

Kabızlık : Pelvik taban kaslarındaki aşırı kas aktivasyonu, kasların gevşemesine ve sağlıklı dışkılamaya engel olan durumlardan biridir.

Mesane Ağrı Sendromu (İnterstisyel Sistit) : Sadece mesane ile ilgili bir problem gibi düşünülse de interstisyel sistit pelvik tabanın aşırı aktivasyonuna bağlı olarak ortaya çıkabilir.

Cinsel İşlev bozuklukları:

  • Anorgazmi-disorgazmi : Pelvik taban kaslarındaki fonksiyon bozukluğuna bağlı olarak orgazm olamama ya da orgazma zor ulaşma sorunudur.
  • Disparoni : İlişki sırasında yaşanan ağrıdır. Pelvik taban kaslarını aşırı aktivasyonuna bağlı olarak ortaya çıkabilir.
  • Vajinismus : Cinsel ilişki sırasında ya da tampon, spekulum gibi dışarıdan gelen herhangi bir uyarana karşı vajina etrafındaki kaslarda görülen spazm kaynaklı bir problemdir. Psikolojik faktörlerin etkisiyle birlikte pelvik taban kaslarının aşırı aktivasyonuna bağlı olarak ortaya çıkabilmektedir.
  • Sertleşme bozukluğu, iktidarsızlık (erektil disfonksiyon) : Cinsel birlikteliği sağlayacak yeterli ereksiyonun (sertleşmenin) sağlanamaması ya da erken sonlanması durumudur. Pelvik taban kaslarının kuvvetsizliğine bağlı olarak ortaya çıkabilir.
  •  Erken boşalma (prematür ejakülasyon) : Cinsel ilişkinin çok kısa süre içinde sonlanması, ejekülasyonun kontrol edilememesi durumudur. Pelvik taban kaslarının kuvvetsizliğine bağlı olarak ortaya çıkabilir.
  • Geç boşalma: Cinsel ilişki sırasında boşalmanın geç ve kısmi yaşanması ya da hiç yaşanamaması durumudur. Pelvik taban kaslarının aşırı aktivitesine bağlı olarak gelişebilir.