Pelvik taban, aslında ne yeni bir kavram ne de vücutta yeni keşfedilmiş bir bölgedir. Giderek daha fazla yetişkin hem kendilerinin hem de çocuklarının sağlıklarına önem veriyor olsa da, bu konuyla alakalı hala inanılmaz ciddi oranda bilgisizlik var ve çeşitli efsaneler yayılmaya devam ediyor.
Çocuklarınız olsun ya da olmasın, ister menopoza daha uzun yıllar var olsun ya da uzun yıllardır menopozda olun fark etmez! Hepimiz bir şekilde fiziksel olarak aktif olmaya çalışıyoruz ve bazılarımız kararlı olup bunu başarıyor. Bu amaçla da ilgi alanlarımıza göre çeşitli sporlar yapıyoruz.
Özellikle pilates veya yoga yapanlar sık sık duyuyorlardır “pelvik taban kasları”nı. Peki nedir bu pelvik taban kasları? Farkında olmasanız bile hayati fonksiyonlarımızın çoğunda temel bir rol alacak kadar önemli olan bu bölgeyi gelin tanıyalım.
Pelvik taban, leğen kemiği bölgemizin tabanında yer alır ve önden arkaya doğru (pubisten kuyruk sokumuna doğru) bütün zemini kaplar.
Pelvik organları desteklemeye yardımcı olur. Tıpkı bir hamak veya sepet gibi üzerinde mesane, rahim ve kalın bağırsağı taşır. En önemli görevlerinden biri de cinsel ilişkide aktif bir şekilde kullanılmasıdır.
Ama çok az kadın (ve hatta daha az sayıda erkek) bu kasların nerede bulunduğunu, işlevlerinin ne olduğunu ve pelvik tabanı oluşturan kasları kontrol etmek için ne yapabileceklerini biliyor.
Pelvik taban kaslarının fonksiyonları
Çoğu zaman, bu kaslar çalışmayı bırakana kadar onların gerçek değerinin farkında değiliz. Şimdiye kadar pelvik tabanınızda herhangi bir değişiklik olduğunu gösteren semptomlarınız olmadıysa, günlük yaşamınızda onu nasıl kullandığınızın ve öneminin tam olarak farkında olmayabilirsiniz.
Bu hayati fonksiyonlara bakarak pelvik tabanın ne kadar önemli olduğunu anlayabiliriz. Eğer pelvik tabanda bir hastalık durumu varsa başımıza gelebilecek bazı hastalıklar; istemsiz idrar kaçırma, mesane-rahim-rektum sarkması veya bazı cinsel işlev bozuklukları olabilir.
Pelvik tabanın yerini bulmak ve kasları hissetmek kolay olmayabilir. Gün içerisinde devamlı kullanıyor olsak da bilinçli bir şeklide onları kasıp gevşetmeyi öğrenmek biraz zaman alabilir.
Bazen bir iş toplantısında ya da sınavın ortasında aşırı miktarda idrar yapma isteğimiz gelip bizi zor durumda bırakmıştır. İşte o zaman tuvalete yetişebilmemiz için sıkı sıkıya kastığımız kaslarımız pelvik taban kaslarımızdır.
Sanılanın aksine pelvik taban kas çalışmaları için tuvalette idrar yaparken tutmaya çalışmak faydadan çok zarar verebilir. Bu yüzden pelvik taban egzersizleri için boş mesane ile çalışmanıza özen göstermelisiniz. İdrar yaparken tutup bırakmak sadece o bölge kaslarını keşfetmede yardımcı olacağı için önerildiği unutulmamalıdır.
Bu konu hakkında detaylı bir yazı ilerleyen zamanlarda hazırlanacaktır. Sağlıklı günler dileriz.